top of page
Search
  • Writer's pictureThermaikos Thermis

Once Brothers


Ο αθλητισμός συνήθως φέρνει τους ανθρώπους κοντά … αλλά όχι πάντα.


Από την σύσταση του Βασίλειου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων - πρόγονο της Γιουγκοσλαβίας - υπήρχε έντονα ένα κλίμα αντιπαράθεσης, απόρροια ίσως του μείγματος εθνοτήτων και θρησκειών στο εσωτερικό του.


Η δεκαετία του ‘90 ξεκίνησε με μεγάλες μεταβολές στον Ευρωπαϊκό χάρτη.


Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, της Τσεχοσλοβακίας και της Γιουγκοσλαβίας αλλά και η επανένωση της Γερμανίας άλλαξαν τα δεδομένα και δημιούργησαν νέα κράτη.


Οι αλλαγές αυτές δεν έγιναν όμως παντού ειρηνικά. Η Γιουγκοσλαβία πέρασε από έναν αιματοβαμμένο εμφύλιο ο οποίος άνοιξε πληγές πολλών χρόνων!


Τον Αύγουστο του 1990 στην Αργεντινή διοργανώνεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ.


Φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού είναι η Γιουγκοσλαβία η οποία είχε ένα υπερπλήρες ρόστερ με παίχτες όπως ο Σέρβος Vlade Divac και ο Κροάτης Drazen Petrovic!


Οι δυο Γιουγκοσλάβοι παίζουν ήδη στο ΝΒΑ και τους χαρακτηρίζει αδελφική φιλία από τα πρώτα τους μπασκετικά βήματα!


Η Γιουγκοσλαβία, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά φθάνει στον τελικό και απέναντι στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών ( πρώην Σοβ. Ένωση) κερδίζει το χρυσό μετάλλιο! Παρότι πίσω στην πατρίδα τα πρώτα ίχνη του εμφυλίου έχουν κάνει την εμφάνιση τους, στην Αργεντινή οι παίκτες του D. Ivkovic πανηγυρίζουν στο κέντρο του γηπέδου κρατώντας μια σημαία της Γιουγκοσλαβίας ψηλά!


Εκείνη την στιγμή κάνει την εμφάνηση του στο κέντρο του γηπέδου ένας άγνωστος φίλαθλος και κρατάει στα χέρια του την σημαία της Κροατίας!


Ο Divac το αντιλαμβάνεται, πάει κοντά τού του λέει ότι αυτή η σημαία δεν έχει θέση στο γήπεδο αυτό, την αρπάζει εκνευρισμένος και την πετάει!


Ο αδελφικός του φίλος Petrovic - Κροάτης γαρ- το βλέπει και όλα μέσα του αλλάζουν σχετικά με την βαθιά φιλία που τον δένει με τον Divac


Από εκείνη την στιγμή τίποτα πια δεν ήταν το ίδιο για τους δυο συμπαίκτες!


Έως το 1993, όταν ο άτυχος Petrovic θα σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, οι δυο τους δεν θα αλλάξουν κουβέντα!


‘Παίρνει πολύ χρόνο για να δημιουργηθεί μια φιλία αλλά αρκεί μόλις μια στιγμή, για να καταστραφούν όλα’ - Divac στο καταπληκτικό ντοκιμαντέρ του ESPN ‘Once Brothers’ !


Πηγές: Wikipedia, ESPN

1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page